Blog over fotografie

« Terug Start

Schoolfoto middelbare school

Gepost op

Een mooie herinnering 

U heeft ze misschien nog wel van vroeger, de schoolfoto's die gemaakt zijn op uw middelbare school. Waarschijnlijk zijn ze dierbare herinneringen. En al die fotos naast elkaar geven een mooi verslag van hoe u opgroeide. De klassenfotos vol met oude vrienden waar u misschien nog steeds contact mee heeft. En de pasfotos uit de middelbare school waren ook heel nuttig voor administratieve doeleinden zoals paspoortfoto's of als fotos voor abonnementen.  


Digitale fotografie

Toch raakt de schoolfoto uit de gratie. In de moderne maatschappij heeft de schoolfoto middelbare school minder waarde gekregen. Dat komt door de digitale fotografie waardoor het makkelijk is veel en vaak fotos te maken. Dikwijls hebben scholieren ook vanaf middelbare schoolleeftijd zelf een mobiele telefoon waar ze fotos mee kunnen maken. Waar vroeger de schoolfoto op de middelbare school er nog voor zorgde dat er een fotografisch document van de jeugd was, is er nu eerder een overschot aan jeugdfotos. Ook voor officiële doeleinden heeft de schoolfoto middelbare school veel minder waarde. Ten eerste zijn de eisen voor pasfotos vaak veel strenger geworden. Er mag bijvoorbeeld op een paspoortfoto niet gelachen worden. Ook zijn er veel moderne verenigingen en instellingen die pasfotos digitaal innemen. Vaak hoeven potentiële leden alleen maar even te poseren voor een webcam, of kunnen ze zelf thuis een digitale foto maken en opsturen. 


Meerwaarde van de schoolfoto middelbare school

Toch heeft de schoolfoto middelbare school nog meerwaarde. Het is leuk om elk jaar op hetzelfde moment in dezelfde pose op de foto te gaan. Bovendien wordt de schoolfoto middelbare school door een ervaren fotograaf met professionele apparatuur genomen. De kwaliteit van de foto is in het algemeen dus beter als een foto die thuis zelf is genomen. Ook is het leuk dat de mogelijkheid er is een afdruk te bestellen. Ouders vandaag de dag hebben namelijk veel digitale fotos van hun kinderen, maar ze nemen niet vaak de moeite om ze af te drukken. Evenzo belangrijk is ook de klassenfoto die gemaakt wordt. Een klassefoto maakt men niet zomaar elke dag en alleen al daarom heeft het meerwaarde, vooral later als herinnering. 


Traditie voortzetten

Er zijn vele argumenten om de traditie van de schoolfoto middelbare school stop te zetten. Door de digitale fotografie en de goede kwaliteit van telefoon camera's worden er vaak al heel veel fotos genomen. Ook wordt steeds vaker om een digitale pasfoto gevraagd. Toch heeft de schoolfotograaf mijns inziens nog een meerwaarde. De schoolfotos blijven ook nu nog een leuke manier om terug te kijken op de jeugd. Deze traditie aanhouden zorgt voor een leuke herinnering later.

Op zoek naar een professionele fotograaf voor een schoolfoto middelbare school? Kijk dan eens op Foto Koch.


Delen